Bulundurma Ruhsatlı Silah Nasıl Alınır?

Bulundurma Ruhsatlı Silah Nasıl Alınır?
Bulundurma Ruhsatlı Silah

Bulundurma ruhsatlı silah nasıl alınır?

6136 sayılı kanunun 91/1779 Sayılı Yönetmeliğin 4. Maddesine istinaden 21 yaşında dolduran her Türk vatandaşı meskende bulundurma ruhsatı alabilmektedir. Bulundurma ruhsatı nasıl alınır baştan sona detaylı şekilde anlatacağız.

Bulundurma ruhsatlı silah için nereye müracaat etmelisiniz ?

Ruhsatlı silah için ikamet ettiğiniz il veya İlçe emniyet müdürlüğü, jandarma bölgesinde ikamet ediyorsanız İl jandarma Komutanlıklarına müracaat edebilirsiniz.

Bulundurma ruhsatlı silah için hangi evrakları hazırlamanız gerekiyor?

6136 sayılı kanunun 91/1779 sayılı yönetmelikte belirtildiği şekilde bulundurma ruhsatlı silahlar için istenen evraklar tüm silah ruhsat birimlerince istenilen standart evraklardır.
Bunlardan bahsetmek gerekirse, birinci olarak dilekçenizi mutlaka yazmanız gerekmektedir. İkamet adresi telefon numarası T.C kimlik numarası ve silah ruhsat almak istediğinizi detaylı belirtiniz. Ad soyad kısmına imzanızı atarak yarım kapaklı dosyanın en ön sırasına koymalısınız. Verdiğimiz linkte Bulundurma Ruhsatı için örnek dilekçe vardır üzerine tıklayarak dilekçeyi indirebilirsiniz. İlgili makam bölümünü ikamet ettiğiniz il yada ilçe emniyet müdürlüğüne yada il jandarma komutanlığına hitaben değiştirebilirsiniz.

İkinci olarak e-Devlet şifrenizle E-Devlet Portalına girip arama bölümüne borç durum belgesi yazarak gerçek kişi borç durum belgesini tıkladıktan sonra yeni talep oluşturup emniyet genel müdürlüğü sekmesini seçip onun altında bulunan 6183 sayılı kanunun 22. maddesi seçeneğinde tıklayarak kayıt işlemi yapabilirsiniz. yaptığınız kayıt E-Devletinizde e-posta doğrulamanız varsa bu belge E-Devlet Portalı tarafından kayıtlı olan E-Posta adresinize PDF olarak gönderilecektir bu PDF dosyasında çıktı alıp ikinci olarak dosyanıza eklemelisiniz.

Üçüncü olarak devlet hastanesi veya üniversite hastanesi ya da vakıf hastanelerinde alacağınız tam teşekküllü sağlık raporu olacaktır. Sağlık raporunuzu alırken bulundurma ruhsat için sağlık raporu almak yerine taşıma ruhsatı için sağlık raporu almanızı tavsiye ediyoruz. Bunun nedeni taşıma ruhsatı için alacağınız sağlık raporu ile taşıma ruhsatına, bulundurma ruhsatına ve ileride almaya karar verdiğiniz av tüfeği ruhsatına müracaat edebilirsiniz, unutmayınız alacağınız sağlık raporu altı ay geçerlidir. Bulundurma ruhsatlı olarak alacağınız sağlık kurulu raporunda ise sadece bulundurma ruhsatına müracaat edebilirsiniz. Av Tüfeği almak isterseniz o zaman yönetmeliğe göre sizden ayrı bir sağlık raporu istenecektir. Almış olduğumuz sağlık raporunun çıktısını E-Nabız Portalından indirerek çıktısını alıp dosyanıza üçüncü evrak olarak ekliyoruz.

Dördüncü evrak olarak Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halk Bankası veya Vergi Dairesinden yatırabileceğiniz beş yıllık silah ruhsat harç bedelini yatırarak  dekontunu dördüncü evrak olarak dosyamıza ekliyoruz.

Beşinci olarak 500 TL değerinde silah ruhsat kart bedelini ziraat bankası gişelerinden yatırarak dekontunu alıp dosyamıza beşinci evrak olarak ekliyoruz. (sorun ile karşılaşmamak için Ziraat Bankası gişelerinden yatırınız, mobil bankacılıktan yatırmayınız.)

Altıncı olarak silah ruhsat süresi sona eren silah ruhsat sahipleri içindir. Silah ruhsat fotokopisini yazdırarak altıncı evrak olarak dosyamıza koyuyoruz.

Yedinci olarak silah ruhsat kartınızda kullanılacak dört adet fotoğrafı dosyanızın kapak kısmına yerleştirmeli ve dosyayı tamamlamalısınız.

Şu ana kadar yaptığımız silah ruhsat müracaat işlemini kısaca özetlemek gerekirse. Birinci olarak dilekçe. İkinci olarak vergi borcu yoktur yazısı 6183 sayılı kanunun 22. maddesine göre alınan. Üçüncü olarak Sağlık Kurulu Raporu (Taşıma Ruhsatı İçin ). Dördüncü olarak silah ruhsat bulundurma harç bedeli. Beşinci olarak silah ruhsat kart bedeli. Altıncı olarak da süresi dolan silah ruhsatınızın ruhsat fotokopisini kırtasiyelerden aldığınız yarım kapaklı dosyaya koyuyoruz. Son olarak da biyometrik olarak çekilen dört adet fotoğrafı dosyamızın sol kısmına zımbalıyoruz ve dosyamızı tamamlamış oluyoruz.

Dosya eksiksiz olarak tamamlandı sonra yapmanız gereken nedir? Dosyanızı nereye teslim etmelisiniz?

Hazırladığınız dosyayı teslim edebilmeniz için ikamet ettiğiniz İl veya İlçe Emniyet Müdürlüğü veya İl Jandarma Komutanlığına müracaat etmek için gidebilirsiniz ancak çoğu İlçe Emniyet Müdürlüğünde veya jandarma Komutanlığında  Silah ruhsat müracaatlarının yoğun olmasından dolayı randevu sistemi ile müracaat alınmaktadır. Bu nedenle ikamet ettiğiniz İlçe Emniyet Müdürlüğü randevuları E-Devlet üzerinden yada Emniyet Müdürlüğü web adresi üzerinden verebilmektedir. ikamet ettiğiniz ilçe Emniyet Müdürlüklerinden randevu sistemini hangi tarihte ve saatte hangi adresten girdiklerini silah ruhsat personelinden öğrenmelisiniz ve randevu açılan saat ve dakikada ilgili web sitesine girip veya E-Devlet Portalına girip randevunuzu oluşturabilirsiniz

Artık randevunuzu oluşturdunuz. Dosyanız elinizde eksiksiz olarak hazır, randevu saatine geç kalmadan müracaat edeceğiniz İlçe Emniyet Müdürlükleri, İl Emniyet Müdürlükleri veya İl Jandarma Komutanlıklarında bulunan silah ruhsat bürolarına girip dosyanızı görevli memura teslim edebilirsiniz.

Dosyamızı görevli memura teslim için verdik görevli memur sizi yaklaşık 10 dakika bekletecektir. Bununla ilgili büro memurunun yapacağı bazı işlemler işlemler vardır. GBT kaydınızı, Adli Sicil Kaydınızı ve UYAP kaydınızı detaylı şekilde kontrol edip çıktılarını dosyanıza ekleyecektir.

GBT ve ya UYAP ya da Adli Sicil kaydınız çıktı ne yapmanız gerekir?

Görevli memur herhangi bir kaydınız çıktığı zaman size çıkan kayıtları mahkeme kararlarını, mahkeme bitti ise kesinleşmiş mahkeme kararlarını, mahkemeniz devam ediyor ise duruşma tutanağını, savcılıkta ise savcılığa vermiş olduğunuz ifade tutanağını sizden isteyecektir. bu nedenle müracaat aşamasında bu evraklarınız zaten sizde var ise bunları dosyanıza eklemenizde fayda vardır.

Görevli Personel bu evrakları silah ruhsat almanıza engel bir kayıt olup olmadığını ilgili yönetmeliğe göre inceleyip ona göre size bir yol gösterecektir.

Eğer almış olduğunuz ceza konusu ve ceza miktarı Silah Ruhsat almanıza engel bir hal ise görevli memur size bu konuda bilgilendirme yapacak gerekirse müracaat dosyanızı alıp müracaatınızı iptal edecektir.

Müracaat edemediniz yatırmış olduğunuz harç bedeli ne olacak?

Bu konuda yazacağınız ek bir dilekçeyi görevli memura verirseniz vergi dairesinden yatırmış olduğunuz harç miktarını vergi dairelerinden iade alabilirsiniz.

Dosyanıza görevli memura teslim ettiniz bundan sonraki süreç nasıl işleyecek?

Artık dosyanızı teslim ettiniz. Görevli personel dosyanıza tarih ve sayısını verdikten sonra müracaat yoğunluğuna göre dosyanızı Kaymakamlık yada Valilik makamına onaya yazarak silah ruhsat onayınızı işlerin yoğunluğuna göre bir hafta ya da 15 gün içerisinde çıkartacaktır. (Bu süre daha uzun yada kısa olabilmektedir). Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte çoğu silah ruhsat birimleri dosyanız onaydan çıktıktan sonra SMS ile bilgilendirmektedir. SMS ile bilgilendirme yapılmayan silah ruhsat bürolarına on gün sonra bizzat kendiniz gidip dosyanın durumunu görevli personelden sorabilirsiniz. Görevli personel size dosyanın onaylandığını söylerse her şey yolunda gidiyor demektir.

Dosyanız onaylandı. Ne yapmalısınız.?

Onaylanan dosyanız ile birlikte silahı Makine Kimya Kurumundan sıfır olarak alacaksanız size satın alma belgesi verilecektir. Silahı başka bir şahıstan devir alacaksanız karşılıklı devir dilekçesi ile beraber dosyayı verdiğiniz görevli memura teslim ettikten sonra görevli memur size süreci anlatacaktır. Sonrasında size Noter belgesi düzenleyip noter belgesini teslim edecek “Noter belgesi düzenlenmesi için devir alacağınız silahın dosyası başka bir il yada ilçedeyse silahın silah işlem dosyası istenecek ve dosya gelince noter belgesi düzenlenecektir. silah işlem dosyasının gelmesi belirli bir zaman alacaktır.”

Silah satın alma belgesini alan kişi Makine Kimya Kurumundan ( Ülkemizde Ankara ve İstanbul İlimizde vardır) alacağı randevu ile birlikte satın ama belgesini Makine Kimya Kurumundaki görevli memura teslim edecek ve orada bulunan ve satışa sunulan silahlardan yerli silah ( Sarsılmaz Silah, Canik Silah, Tisaş Silah vb..markalar ) veya ithal silah ( Glock Silah, Smith Wesson Silah, Sig Sauer Silah, Beretta Silah vb..markalar ) istediği marka veya modeli alarak silahın ödemesini yaptıktan sonra ilgili memur size silahı ve silah ile beraber faturasını teslim edecektir.

Silahınızı ve faturanızı teslim aldınız şimdi ne yapmanız gerekir?

Şu ana kadar her şey yolunda gidiyor artık silahınızı ve faturanızı Makine Kimya kurumdan teslim aldınız veya noterden satış işleminizi gerçekleştirdiniz. Teslim aldığınız faturanızı kaybetmeyiniz, size teslim edilen faturanın üzerinde de yazdığı şekilde iki ay içerisinde dosyayı teslim ettiğiniz silah ruhsat bürolarına giderek silah ve faturayı ibraz ederek bulundurma için geçici ruhsatınızı artık alabilirsiniz.

Kimlik şeklinde düzenlenen yeni tip ruhsatınız PTT yolu ile ikamet ettiğiniz adresinize gönderilecektir. Hayırlı olsun diyelim artık ruhsatlı bir silahınız var. Bulundurma ruhsatlı silahınızı nasıl kullanabilirim? konusu ile ilgili yakın zamanda ayrı bir yazı yayınlanacaktır.

Yukarıda da görüldüğü üzere Bulundurma ruhsatlı silah nasıl alınır? Bulundurma ruhsat işlemleri nasıl yapılır? şeklinde gerekli bilgileri tüm detayları ile anlattık. Bu işlemlerle uğraşmak istemezseniz vereceğiniz bir vekaletname ile de işlemleriniz uzman personeller tarafından da takip edilebilir.

ADRES Balmumcu, Barbaros Blv. No; 38/2, 34349 Beşiktaş/İstanbul
TELEFON (0212) 267 03 63
GSM 05322643896
Silah ruhsat takip ve her türlü hukuki işlemlerin çözümü için bize ulaşabilirsiniz.

NOT: Sormak istediğiniz bir konu olursa yorum yazabilir veya bize ulaşabilirsiniz.