Yeni silah ruhsat kanunu için çalışmalar devam etmektedir, İçişleri Bakanlığı ve Özel Güvenlik Daire Başkanlığı tarafından günümüze en uygun şekilde kanun düzenlenmektedir, Bulundurma ruhsatlarından bir defaya mahsus harç alınması, bulundurma ruhsat sahiplerinin silahlarını diğer adreslerinede götürebilmeleri, yıllık mermi istikakında mermi alım adetlerinin düşürülmesi, silah ruhsat harç miktarlarının silahın çeşidine göre belirlenmesi, silahlara yeni ruhsat verilmesi aşamadında mutlaka balistik inceleme yapılması gibi yeniliklerin olabileceği yeni silah ruhsat yasası çıktığında, sitemizden silah ruhsat yasasının yayınlandığı metin veya linkleri verilecektir.
Silahlarla ilgili uygulamaların, AB mevzuatı ile TCK’ya uyumlu hale getirilmesi ve dağınık mevzuatın tek yasada toplanması amacıyla hazırlanan “Silah Kanunu Tasarısı”, bu hafta TBMM İçişleri Komisyonunda görüşülecek. Satılan silah ve malzemenin özelliği, miktarı ve kime satıldığının İçişleri Bakanlığı tarafından kurulacak merkezi bilgisayar sistemine kaydedilmesini öngören ve ‘silahlı magandalara’ uygulanan cezaları önemli ölçüde artıran yasa tasarısı, TBMM İçişleri Alt Komisyonunda değişikliğe uğradı. İçişleri Komisyonunda 8 Nisan Perşembe günü ele alınacak olan tasarı, silahlar ile bunların mühimmatı, aksam, parça ve aksesuarlarının ithali, üretimi, satışı, satın alınması, imhası, edinimi, taşınması, bulundurulması, nakli, bunların her türlü izin, tescil ve kayıt işlemlerine dair esas ve usuller ile bunlara aykırılık halinde uygulanacak yaptırımları düzenliyor. Tasarıyla, silah ve malzemeler 4 ayrı kategoride sınıflandırılıyor, ‘askeri silah’ tanımı da metinden çıkarılıyor. Kapasitesi 15 fişekten fazla olan veya basit yöntemlerle bu hale dönüştürülebilecek silah şarjörleri taşınamayacak ve bulundurulamayacak. Silah ve malzemeler Milli Savunma Bakanlığı, TSK, MİT ve genel kolluk kuvvetlerinin kendi mevzuatına göre tespit etikleri ihtiyaçlarını karşılamak üzere kendileri veya kurum ve kuruluşlar tarafından ithal edilebilecek.
Silah ruhsatı Silah edinme ve ruhsat başvuruları en geç 6 ay içinde sonuçlandırılacak. Tek atımlık av tüfeği için 18, tabanca için 21 yaşını bitiren, sağlık bakımından bir engeli olmayan, silahın kanuni yollardan temin edildiğini belgelendiren kişiler, silah edinmek için haklı bir nedene sahip olmak, silahın güvenli korunması için fiziki tedbir almış olanlar, silah ruhsatı alabilecek. Silah ruhsatı talebinde bulunan kişilerde, belirli bir cezaya mahkumiyetine bağlı hak yoksunluğunun bulunmaması şartı aranacak. Bu konuda yasaklanmış hakların geri verilmesine ilişkin hükümler saklı olacak. Silah ruhsatı talebinde bulunan kişinin sağlık şartlarının elverişli olup olmadığı, heyet raporuyla tespit edilecek. Silah edinme şartlarını taşımamasına rağmene kişiye, “hayatı ciddi tehlike içinde bulunduğu hususunda somut vakaların varlığı halinde”, Valinin başkanlığında oluşturulacak komisyon kararıyla silah ruhsatı verilebilecek. Görevde kullanılmak üzere verilenler, antika ve hatıra olanlar, miras yoluyla intikal edenler, koleksiyon amaçlı edinilenler, en az 5 yıl lisanslı olarak atıcılık sporuyla uğraşanların sporda kullandıkları hariç olmak üzere; bir kişinin aynı zamanda en fazla 5 silahı bulunabilecek.
Silahla girilemeyecek yerlerin kapsamı genişletiliyor Silahla girilemeyecek yerlerin kapsamı genişletiliyor. Mahkeme binaları, disiplin kurullarının toplantı salonları, ruh ve sinir hastalıkları hastaneleri, hastanelerin psikiyatri bölümleri, ceza infaz kurumları ve tutukevleri, TBMM binaları ve eklentileri, sendika ve derneklerin genel kurul toplantıları ile siyasi partilerin açık hava veya kapalı salon toplantılarının yapıldığı yerler, eğitim ve öğretim kurumları ile öğrenci yurtları, toplantı ve gösteri yerleri, spor karşılaşma veya yarışmalarının yapıldığı yerler, grev veya lokavt yapılan iş yerleri, hava meydanları terminal binaları ve güvenlik kontrolü altında tutulan bölümler ile hava ulaşım araçları, merkez teşkilatının en üst amiri, taşra teşkilatında ise valinin verdiği karara istinaden kamu hizmet binaları, işletenin talebi üzerine il özel güvenlik komisyonu tarafından verilen karara istinaden kamuya açık özel kişilere ait yerlere silahla girilemeyecek. Ayrıca, bar, pavyon, gazino gibi alkollü içki tüketiminin yapıldığı eğlence yerleri ile düğün törenlerinin yapıldığı kapalı yerlere de silahla giriş yasak olacak. TBMM binaları ve eklentilerine, Mecliste çalışıp da görevi dolayısıyla silah taşıma yetkisine sahip kişiler silahla girebilecek. Ancak, bu kişiler, TBMM Genel Kurulunun ve komisyonların toplantı salonlarının bulunduğu yerlerde silahsız olarak bulunabilecek. Silahla girilemeyecek yerlere; ruhsatsız silahla giren kişi hakkında “ruhsatsız silah bulundurmak veya taşımak” suçundan dolayı, sadece bulundurma yetkisi veren ruhsatlı silahla giren kişi hakkında ruhsatlı silahı taşıma suçundan dolayı verilecek ceza yarı oranında artırılacak. Silahla girilemeyecek yerlere taşıma etkisi veren ruhsatlı silahla giren kişi 50 günden az olmamak üzere adli para cezasıyla cezalandırılacak. Bu durumda silah, cezanın infazı tamamlandıktan sonra iade edilecek. Silah ruhsatları, verildiği tarihten itibaren 5 yıl geçerli olacak.