6136 sayılı kanunun uygulanmasına yönelik çıkartılan 91/1779 karar sayılı yönetmeliğin 4.maddesi bulundurma ruhsatlarına esas iş ve işlemlerin içermektedir.Bu yönetmelik kapsamında 21 yaşını doldurmuş ve ruhsat almasına engel bir durumu bulunmayan her Türk vatandaşının bulundurmak amacı ile silah satın alabileceğini ve istenen belgelerle müracaat etmeleri durumunda meskende veya işyerinde olmak üzere iki şekilde verilebileceği belirtilmiştir.Bu kanun ve yönetmelik kapsamında bulundurma ruhsatı talebinde bulunan kişilerin ruhsat işlemleri ikamet yeri esasına göre yapıldığında il valilerince veya yetki devri yapılan yerlerde ilçe kaymakamlıklarınca yerine getirilmektedir. Bu doğrultuda yapılan yetki devri çerçevesinde iş yerinde bulundurma ruhsatı talep eden kişilerin iş yeri ile ikamet adresi farklı ilçelerde ise ruhsat işlemleri iş yerinin bulunduğu mülki amirlikçe yapılacaktır.
Başvuru sahipleri meskende bulundurma ruhsatı için ;
Taleplerine ilişkin bir adet dilekçe,
(4) adet fotoğraf,
Silah ruhsat istek formu, Vergi borcu yoktur yazısı( 1000 TL altı problem yok) ve tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınacak sağlık kurulu raporu ile müracaat etmeleri gerekmektedir.
İş yerinde bulundurma ruhsatı talebinde bulunacaklar ise yukarıda sıralanan belgeleri yanı sıra iş yeri ruhsatı, şirket ortağı olunması durumunda yetkili kurul kararı ile mükellefiyetinin devam ettiğine dair vergi dairesi yazısı ile başvurmaları gerekmektedir.
Bulundurma ruhsatları 5 yıllık düzenlenmekte olup yapılan iş ve işlemler için harç bedeli ödenmesi gerekmektedir. 2017 yılı bulundurma harç bedeli 1285 TL’dir. Ruhsata konu tabancanın bulundurulacağı adres ruhsat kartına yazılmakta olup ruhsat sahiplerinin tabancalarının bu adresin dışına çıkartmaları kesinlikle yasaktır. Ancak silahın tamir, atış yada adres değişikliği gibi sebeplerle taşınmasının zorunlu olduğu hallerde ruhsat veren birim tarafından düzenlenecek nakil belgesi ile süreli olarak adres dışına çıkarılması mümkündür.